Och det bara öser ner

Lunes, 30 Marzo:
Max Min
10°
 Posibilidad de chubascos
Cubierto, lluvia
Temperatura: 9°

Turistlördag på Oceanográfico












Halvvägs

Den här veckan har jag gått på skolan i sju veckor, vilket innebär att jag har sju veckor kvar (inräknat den veckan när päronen kommer hit och jag tänker ta ledigt). Halvvägs alltså. Frågan är bara om jag har lärt mig hälften så mycket som jag kommer att ha lärt mig när jag slutar. Tveksamt. Just nu känns det nämligen som att inlärningstakten har bromsat in ordentligt. Som att ordförrådet vägrar bli större och grammatiken är extra ologisk och krånglig. Vad ska man ha alla verbformer i tio olika tempus till?

Men i alla fall, jag är ju inte i Valencia bara för att lära mig spanska. Igår var vi till exempel ute med en tjej som jobbar i baren strax intill där Karin och Alice bor. Ett av alla sätt att lära känna folk här. Gå in på en bar, ta kontakt med en tjej som ser intressant ut (läs även snygg) och börja snacka med henne när hon spelar dart under en paus i jobbet. Gå sedan dit några gånger till, prata mer, byt nummer och bestäm träff.

Planen för helgen är att ta sig till Ciudad de las Artes y las Ciencias. De futuristiska byggnaderna som ritats av Santiago Calatrava (samma artitekt som har ritat Turning Torso i Malmö och som kommer från Valencia). Här finns det också ett akvarium som ska vara ganska häftigt. Alltså dags att pricka av några saker på turistlistan.

Nu ska jag gå och ta ut pengar för att kunna betala hyran.

Det tar sig

Måndag, nya studenter och ommöblering bland klasserna i skolan. Bra för mig visade det sig. Fick ju byta klass redan förra veckan på grund av att Fallas, men visste inte riktigt hur det skulle se ut under den här veckan. Men nu kommer jag i alla fall ha gå tillsammans med folk som håller samma eller något högre nivå. Perfekt. Högre tempo, mer prat och även roligare lektioner då vi har börjat kunna föra vettiga samtal på spanska.

Annars har jag efter skolan idag tagit det väldigt lugnt. Käkade lunch på stan men gick sen hem, för att vila och sola på taket. Känner mig fortfarande förkyld och börjar misstänka att jag även är allergisk mot något slags pollen här. Vet inte vad det kan vara, för vad jag vet är jag bara allergisk mot björkpollen. Och björkar finns väl inte i Valencia? Men ja, kan ju också vara något helt nytt träslag som min kropp inte känner till sedan tidigare. Så nu ska jag faktiskt fortsätta vila lite till, kanske läsa, så jag orkar gå och äta den sedvanliga måndags-paellan.

Uppdatering i text

Ja den senaste veckan har minst sagt varit intensiv och aningen utmattande på kropp och själ. Det är omöjligt att komma ihåg allt jag har gjort sen jag skrev ett längre inlägg sist, då dagarna flyter ihop här och det känns som att det var ett år sen jag var på stranden. Men ska försöka förklara tiden här, som bara rinner iväg.

I söndags var jag som planerat på lunch hos Blanca, den halvsvenska kvinnan som vill träffa mig för att lära sig svenska. Det bjöds på någon slags paella, lite vin och alldeles alldeles underbar glass som hon hade köpt med sig från en glassbar i närheten. Och ja, det var väl en trevlig lunch, även om jag inte kan låta bli att störa mig på amerikaner i utlandet (det var fyra amerikanska tjejer där som pluggar i Valencia). 21-åringar med noll koll på varken främmande kulturer eller matlagning och som aldrig någonsin tvättat sina egna kläder. Dessutom pratades det bara spanska, vilket gjorde att jag fick uthärda den fruktansvärda amerikanska accenten i två timmar. Brrr. Men ja i alla fall, efteråt satt vi ner och snackade lite, bara jag och Blanca. Och hon visade sig vara en trevlig men väldigt bestämd kvinna med åsikter om allt. En längre historia. Vi skulle höras efter Fallas för att ses över en kopp kaffe eller middag. Och ja, jag måste erkänna att det känns lite ovant att ha en intercambio med en kvinna på 60 bast.

I måndags drog det igång ordentligt med Las Fallas, med nattliga fyrverkerier, utomhusklubbar i varje gathörn och festande långt in på småtimmarna. För att inte tala om smällarna, dygnet runt, överallt, mestadels kastade av barn i alla åldrar. Så när det hela var slut i torsdags natt var jag riktigt matt. Eftersom vi hade skola på eftermiddagarna lyckades jag dessutom vända uppochner på dygnet, vilket kanske har sin baksmälla nu i och med förkylningskänningar. Men det kan det väl vara värt, förmodligen enda gången jag kommer vara i Valencia under Fallas, så jag överlever.

I fredags blev det en lugn utekväll (om en utekväll kan vara lugn, men relativt sett då). Käkade middag med roomisarna hemma först och träffade senare annat folk. Vi gick på en soulklubb precis här i närheten och det var grymt att gå ut nykter till ett ställe dit folk går endast för att digga musiken och dansa. Inget fylleslag eller kvart i tre-raggande.

Både igår och idag har det blivit lugna dagar. Har försökt vila så mycket som möjligt för att förkylningen inte ska få chans att bryta ut. Igår kväll blev det dock en liten barrunda, men även denna relativt lugn. Idag har jag solat på taket, läst lite spanska och fikat med Aslaug.


La Virgen, idag med blomsterkläder.

Har också hunnit fundera en hel del över framtiden (alltså sommaren) idag. Hur länge ska jag stanna i Valencia? Ska jag vara kvar här över sommaren och söka jobb? Ska jag bo i Linköping i sommar och spara in pengar? Ska jag söka jobb i Norge? Ska jag trolla fram pengar och resa hela sommaren? Ska jag leta tillfälligt boende i Lund och jobba där? Ja, någon som har ett svar? Någon som har ett erbjudande jag inte kan säga nej till?

Okej, så nu ska jag äta lite, kanske se en film och sen sova tidigt. Om det går. För imorgon är det skola som vanligt igen klockan nio och jag har bestämt mig för att vara duktig hela veckan.

K

Las Fallas i bilder

La Virgen på Plaza de Virgen (här dock utan blomsterskrud).


Det är tydligen inte så svårt som alla säger att hitta billiga rum under Fallas.


Två av alla drygt 350 fallas-figurer.


Och en av de mer påkostade.


På bron över Turia för att titta på fyrverkerier.


Några av de fyrverkerier som hölls varje natt under veckan.


Gatubelysningen på Calle Sueca i området Rusafa.


Calle de Puerto Rico precis bredvid.


I väntan på Cremà, sista kvällen då alla figurer ska brännas upp.


På första parkett.


Efter två timmars väntan: Cremà! Sen gick vi hem och pustade ut, Las Fallas är över.

Jag lever

Och allt är bra. Sitter och äter lunch hemma nu och ska sen hänga tvätt, duscha och bege mig in mot stan. Skola halv fyra, då vi den här veckan har lite annorlunda schema på grund av Las Fallas.



Bara så ni vet.

Vi hörs senare, när det finns mer tid att skriva, kram!

En dag i solen


Strandkvarteren.


Mer kvarter.


Och pizzeria.


Karin och Joanna på stranden.


Nuppu, Katja och Ulla. Tre finska tjejer som bor granne med svenskorna.


Matthias, tysken som också bor där för tillfället.

Min 50-åriga intercambio

Idag blev jag inbjuden på lunch hos en medelålders kvinna som är halvsvenska och vill träffas för att kunna prata svenska med mig. Som ett utbyte, intercambio, där jag får chansen att prata lite spanska samtidigt. Hon är granne med en tjej som jobbar på skolan och det var hon som frågade mig om jag kunde vara intresserad. Och ett par timmar senare ringde Blanca, som kvinnan heter, upp mig och bjöd hem mig till sig på söndag. Som jag förstod det kommer det också att komma två amerikanska killar, så att hennes son även får chansen att prata lite engelska. Hm, låter spännande, vi får se hur det går, men hon lät väldigt trevlig på telefon i alla fall!

Annars har det varit en bra dag, även fast jag fortfarande inte har gjort läxan. Men eftersom jag börjar 11 imorgon ger jag mig rätt att skjuta upp den till imorgon bitti.

Godnatt allihopa, kram!

Tisdag den 10 mars

Åter hemma och sittandes i min säng precis hemkommen från en joggingtur. Den första sen jag kom hit. Och vad jag märkt hittills verkar knät ha hållit (har ju varit lite instabilt sen jag cyklade omkull i december). Tog en tur i Tùria, där jag hittade ett utomhusgym. Blev först väldigt glad, men upptäckte senare att maskinerna var ganska få och ganska värdelösa, då det inte går att göra några inställningar på dem. Men vi får se, kanske kan det funka. Vill ju träna, men ett gymkort här kostar 30-40 € per månad.

Idag har det i alla fall varit en rätt bra dag i skolan. Jag och Aslaug gick och pratade med lärarna igår om att vi tyckte att det gick för långsamt och var för enkelt på lektionerna. Lösningen vi fick var att börja vara med på superintensivo-timmarna på eftermiddagen, där man är i mindre grupper och bara har konversationer. Detta innebär också att vi inte går på den första lektionen på morgonen utan börjar 11, har lunch mellan 12.40 och 13.30, för att sedan sluta klockan 15.10. Ja vi får se hur det funkar, idag kändes det okej i alla fall.

Efter skolan gick jag hem och pluggade lite i solen på taket innan joggingrundan. Lika fint väder idag och jag njuter! Förutom när jag får kommentarer från alla lärare på skolan som tycker att man är knäpp som tar av sig till linne efter att ha småsprungit i solen för att hinna till skolan; "Fryser du inte? Här är det ju vinter!".

Ja ja, nu ska jag gå och duscha, laga middag och sen ta en lugn hemmakväll med film på datorn.


Min gata och mitt hus i solen. Ser ut som ett miljonprojekt, men det är en mysig lägenhet.

Söndag

Vaknade strax före tio av att Maria körde igång tvättmaskinen i köket. På andra sidan väggen en halvmeter från min huvudkudde. Men jag klagar inte, var rätt skönt att komma upp ordentligt idag, för en gångs skull. Så ja, det jag har hunnit göra sen dess är att tvätta en tvätt även jag, plocka iordning lite på rummet, äta frukost, data lite och tillslut tagit mod till mig att hänga tvätten utanför fönstret på åttonde våningen. Men jag lovar, fönstret sitter ganska högt upp och jag behövde inte sträcka mig mer än en halvmeter ut för att nå linan. Apropå vardagssysslor och liknande börjar jag så smått känna mig hemma här i lägenheten. Även om jag inte är hemma så mycket förutom när jag ska sova eller kommer hem och vänder eller vilar en stund, så känns det som hemma nu. Det enda jag saknar är lite mer saker på väggarna och ett par gardiner. Jakten fortsätter.

Idag är i alla fall planen att träffa Giin på stan för att titta på Mascletàn och se om det börjat komma upp några fallas-figurer på stan än. Sen borde jag plugga lite och göra en lugn kväll hemma, förhoppningsvis med en film. Det var tal om stranden också idag, men vi får se.

Så, ha det så fint och ta hand om er i kalla Norden, KRAM.

Onsdag, torsdag, fredag, lördag

En liten uppdatering:

Efter ett par dagar av regn och blått humör bestämde jag mig igår för att ta mig i kragen. Resultatet blev i onsdags en lyckad utekväll inklusive doobop-klubb, skön livemusik, lite dans och trevligt sällskap.

Torsdag innebar skola, lite extra spanskaplugg på eftermiddagen, ett litet tårtkalas och tillslut middag på kvällen hos grannar till de svenska tjejerna. Tre finskor och en tysk, som hyr lägenhet av samma hyresvärd i huset bredvid. Intressant det sätt som man får nya vänner på här. Inte ofta i Sverige som grannarna ringer på och bjuder till middag. Men trevligt var det!

I fredags blev det, förutom skola och skolk från dagens Mascletà, knytkalas med folk från skolan hos Giin (en koreansk tjej i min klass),

Så igår hade det hänt nåt under natten. Väderomslag och slut på regn och rusk! 23 grader i skuggan och sol, vilket vi utnyttjade med lite parkhäng i Tùria. På kvällen blev det, förutom ett kort besök på en fest i stan, en liten filmkväll med Karin och den tyska grannen. Filmen var passande nog Pojken i randig pyjamas, en koncentrationslägersfilm. Men jag lovar, vi höll oss på mattan och undvek att dra nazistskämt.

Spanskt ösregn

Det började med en mulen morgon och ett fåtal droppar på vägen till skolan. Droppar som jag faktiskt trodde kom från någon som vattnat blommorna på balkongen ovanför gatan. Men men, sen eskalerade det hela och nu har det öst ner sen i förmiddags. Spanskt tungt jävla regn. För ja, regnet är mycket värre här nere än hemma. Stora tunga droppar, dåliga gatubrunnar som inte leder undan vattnet och gatstenar tusen gånger halare än de mest förrädiska i Lund. Men framförallt, den mest väsentliga orsaken, att man här inte är van eller räknar med 10 grader och regn. Alla valencianos kurar inomhus, bussarna är kalasfulla och till och med Mascletàn var idag inställd. Ingenting fungerar. Hade det varit likadant i Lund, att allt stannade när det var 10 grader och regn, skulle den stan förvandlats till en spökstad för länge sen.

Och ja, vad gör jag en dag som denna? Kurar inomhus såklart! Efter skolan gick jag och Aslaug den korta biten till ett hämtmatställe med grym husmanskost nära skolan, köpte med oss mat och gick tillbaka till skolan för att äta. I normala fall hade vi tagit med oss maten till en park, ett torg eller liknande. Men inte idag. Tillbaka på skolan hade jag tänkt plugga lite, men det fick skjutas upp då vi tittade på en spansk film i chillout-rummet istället. Trevligt, trots att jag somnade efter tio minuter i en av de sköna puffarna. Fick dessutom veta efteråt att filmen sög, så ja, smart tillvaratagen tid! Efter filmen dock dags för det oundvikliga: att ta sig hem utan att flyta bort. Fick bli tunnelbana, men eftersom tunnelbanenätet är extremt begränsat i den här stan fick jag ändå gå en bra bit och blev blöt ändå. Nästa projekt är att ta reda på vilka bussar som går hem till mig från stan. För bussar finns det mycket av här!

Så nu sitter jag i min säng, med en varm kopp kaffe och elementet på högsta läget. En perfekt tidpunkt att skriva lite i bloggen.

¡Hasta luego!


Dagens utsikt från mitt fönster.


Blöt.

Mascletà

Ja idag var det dags för andra omgången raketskjutning på Plaza de Ayuntamiento. En del i Las Fallas, som kommer pågå fram till den 19 mars. Man skjuter alltså smällare, raketer och vad helst annat som låter mycket - mitt i stan, mitt på dan. Alla går dit strax före två, väntar in oljudet, tittar på det i de sex minuter det pågår, applåderar och går sedan hem eller tillbaka till jobbet igen. Pliktskyldigt, klockan 14, 20 dagar i mars, varje år.


Ett rökfyllt torg efter fem minuters oljud.

Filmade det hela igår, men eftersom jag inte vet hur man lägger upp filmer här på bloggen får ni hålla tillgodo med den här inspelningen från förra året, om ni vill: http://www.youtube.com

Helgen i korthet

Tapasmiddag + barhäng med gänget från skolan på fredagskvällen. Flytt till nya lägenheten, shoppingtur och filmkväll på lördagen. Och idag sova länge, invigning av Las Fallas, kvarterskrogskaffe och Revolutionary road hemma hos mig på kvällen.


Nya rummet på Av. Pérez Galdós 118.



Invigningen av Fallas på Plaza de Ayuntamiento. Mucha gente.



Alice och Karin har hittat wifi, även om Karin ser mindre nöjd ut.



RSS 2.0